Typiske årsager
til knæsmerter
Knæsmerter kan opstå af mange årsager. Ofte ser vi nedsat bevægelse af knæledet, slidgigt eller smerter i knæet, som der kan trække ned i læg og fødder.
Ofte vil overbelastning eller et vrid i knæet nedsætte bevægelsen, og derved nedsætte evnen til at strække eller dreje i knæet. Dette kan ske via sport, fysisk belastning, længerevarende inaktivitet med knæ i en dårlig stilling.
Hvis knæets bevægelse er nedsat eller ændret over længere tid, vil det grundet kompensationsbelastning danne slidgigt, som i sin tur kan give mange gener i og rundt om knæet.
Slidgigt
Efter mange års belastning af knæledet eller via tidligere traumer og operationer, kan der opstå slidgigt i knæet. Dette vil ofte give smerter i og rundt om knæet, og derfor nedsætte evnen til at belaste og bevæge knæledet.
Ofte hæver knæet op ved belastning og der kan hurtigt opleves ændring i gangmønster, og evnen til at gå i forlængede perioder, samt op og ned af trapper.
Her anbefales der at finde alternative måder at træne på (cykling, styrke af overkroppen, udstræk og stabilitets træning).
Tit kan massage hjælpe, med at lindre den muskulære smerter der opstår i benet, som der opstår på grund da overbelastning af led og muskler. Træning af knæets styrke, stabilitet og udstrækning, er vigtigt for at holde knæet i bedring i længere tid. Her kan det være individuel træning på en klinik, eller eventuelt på et GLAD-knæ hold hos en fysioterapeut.
Nedsat bevægelse
Når knæet ikke bevæger sig ordenligt, kan smerter opstå i selve knæledet, i ledbånd, og i lår- og lægmuskler. Derfor er det vigtigt at genoprette den rigtige bevægelse, samt at få muskler og ledbånd til at arbejde rigtigt igen.
Vi undersøger altid knæ, bækken, hofte, og fodled, så hele benets bevægelse er optimalt, og arbejder med at forebygge belastning på muskler og ledbånd.
Her er det vigtigt med øvelser, der sørger for at musklerne slapper af. Derfor får man ofte udstrækningsøvelser, som en del af behandling på en klinik. Udstrækning hjælper med at understøtte den behandling som kiropraktoren udfører.
Hvis musklerne spænder meget op i benet, anbefales det at man får tid til massage hos en massør, som der kan arbejde med dybgående fysiurgisk massage, så musklerne hurtigt får det bedre igen.
Skader
Knæskader ses ofte ved fysisk belastning under aktivitet. For eksempel et forkert vrid til fodbold/håndbold, eller hvis man lander forkert til gymnastik.
Vi ser derfor lige så mange børn med knæsmerter som voksne. Børn reagerer dog hurtigere på behandling end voksne, da de ofte har gået med generne i kortere tid, inden de får behandling.
Voksne trækker ofte på behandlingen i længere tid, i håb om at smerterne selv forsvinder.
Inflammation
Hvis der opstår inflammation i knæet, er det vigtigt at udrede dette for andre gigtformer.
Hvis vi oplever hævelse og rødme, sammen med symptomer der ikke passer til slidgigt eller låsninger i knæet, vil vi henvise patienten til egen læge.
Der vil man eventuel blive henvist videre til reumatolog. Her skriver kiropraktoren en korrespondance til din læge, så de er informeret om problematikken, og du nemmere kan hjælpes videre i udredningsforløbet.
Operation
Når træning og behandling ikke længere kan holde smerterne nede, indstilles der oftest via egen læge til operation af knæet, hvor man får et nyt knæ.